Sosyal Medya

Güncel

Independent: Rusya, Esad’dan kurtulmaya hazır

Independent gazetesine konuşan diplomatlara göre Rusya lideri Vladimir Putin, Suriye’de 5 yıldır süren iç savaşa son verecek bir barış anlaşması kapsamında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı gözden çıkarma niyetinde. Gazetenin bugünkü manşeti, “Rusya, Esad’dan kurtulmaya hazır”.



Independent’ın Cenevre’deki muhabiri Laura Pitel’in imzasını taşıyanhaberde, Putin’in sürpriz bir kararla, ülkesinin Rusya’daki askeri misyonunu baÅŸarıyla tamamladığını duyurduÄŸu hatırlatılıyor. Gazeteye konuÅŸan ancak adları açıklanmayan Batılı diplomatların tahmini ise “Putin’in Esad’ı feda etmeye hazır olduÄŸu” ÅŸeklinde.

Foto: Reuters

Bu diplomatlardan biri, “Putin’in Esad’a sürekli bir baÄŸlılığı olmadığını anlıyoruz. Ruslar, Esad’ın istikrarsızlaÅŸtırıcı bir güç olduÄŸunu biliyorlar. EÄŸer Suriye’de barışçıl bir geçiÅŸ dönemi olacaksa, Esad görevde kalmayacak.” yorumunu yapıyor.

Batılı yetkililer bu duruma karşın Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığının, hava saldırılarına baÅŸladığı Eylül ayından önceye kıyasla daha fazla olacağını tahmin ediyor.
Independent’taki haberde vurgulanan diÄŸer noktalar; Rusya’nin Suriye’de, Hmeymim’deki hava ve Tartus’taki deniz üssünü muhafazası ile güçlü füze savunma sistemi S-400′le ülkenin hava sahasını kontrol edecek olması.

’6 AY İÇİNDE SURÄ°YE’DE BARIÅž GÃœCÃœ ASKERLERÄ° OLABÄ°LÄ°R’

Cenevre’de Pazartesi günü baÅŸlayan BirleÅŸmiÅŸ Milletler yetklilileri son geliÅŸmelerden memnun. ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry de, dünyanın Suriye’de barış yolunda “çok önemli bir aÅŸamaya” geldiÄŸi kanısında ve önümüzdeki hafta Moskova’ya gidecek. Bu noktaların da vurgulandığı Independent’taki haber, ÅŸu satırlarla noktalanmış: “Cenevre’deki yetkililerin ve katılımcıların, Rusya’nın sürpriz açıklaması karşısında serseme döndükleri yönünde iÅŸaretler vardı. Muhaliflerin kaldığı dört yıldızlı otelde delegasyonun bazı üyeleri Putin’in Pazartesi günü yaptığı açıklamayı duıyduklarında gözyaÅŸlarına boÄŸuldu. Bir yetkili, uluslararası barış gücü askerlerinin 6 ay içinde bile Suriye’de olabilecekleri ihtimalininden bahsetti.”

Foto: Reuters

İngiliz gazetelerinde bugün konuyla ilgili diğer bazı yorumlar da şöyle:

Independent gazetesinin tecrübeli Orta DoÄŸu muhabiri Patrick Cockburn:“Ne kadar karışık ve gergin ÅŸekilde olursa olsun, Rusya ve ABD’nin ağırlığı, Suriye’de ÅŸiddetin azaltılmasına yardımcı oldu.”

Independent gazetesine yazan Rusya’nın Ä°ngiltere Büyükelçisi Alexander Yakovenko: “Teröristleri Suriye’den attık ve barış görüşmelerinin baÅŸlamasına yardımcı olduk.”

Guardian gazetesinin Moskova muhabiri Shaun Walker: “Rusya’nın Suriye’deki giriÅŸimi, Putin’in reformdan geçirdiÄŸi ordu açısından bir baÅŸarı olarak görüldü ve göklere çıkarıldı.”

Guardian’ın baÅŸyazısından: “Rusya zafer ilan ediyor ancak eylemleri (IŞİD’le mücadeleye) büyük zarar verdi.”

Guardian’a yazan gazeteci Jonathan Steel: “Putin’in Suriye’deki büyük kumarı Moskova için sonuç getirdi. Top artık Åžam’ın sahasında ve Rusya artık Orta DoÄŸu’da belirleyici bir aktör.”

Financial Times gazetesinin dış haberler editörü David Gardner: “DeÄŸiÅŸken Putin, Suriye’de Batı’yı ÅŸaşırttı. Rus lider, Esad’ın Suriye’de uzun vadede bir geleceÄŸi olmadığı sonucunu çıkarmış olabilir.”

Times gazetesinin diplomasi editörü Roger Boyes: “Rus liderin Suriye’deki 180 derecelik dönüşü hedeflerde deÄŸil sadece taktikte bir deÄŸiÅŸime iÅŸaret ediyor. Putin’in barış getiren bir kiÅŸi olduÄŸunu düşünüp ona güvenmeyin.”

Daily Telegraph gazetesinin baÅŸyazısından: “Putin’in hareketi, Suriye’de barış anlaÅŸmasına engel olmamalı.”

Daily Telegraph’ın savunma editörü Con Coughlan: “Rusya’nın çekilmesi, IŞİD’in durdurulmasını saÄŸlamıyor. Moskova kendi askeri çıkarlarını koruyor. Ancak terörizmle mücadelede baÅŸarısız olunması, bölgeyi istikrarsız ÅŸekilde bırakyor.”

BBC

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.